Voor 10 april registreren voor MOSS-regeling

Onlangs heeft staatssecretaris Wiebes van Financiën antwoord gegeven op Kamervragen over de Mini-One-Stop-Shop-regeling (MOSS-regeling). Als u zich voor 10 april 2015 registreert bent u nog op tijd om vanaf 1 januari 2015 gebruik te mogen maken van deze regeling. Binnenkort stelt de Belastingdienst een digitaal registratieformulier beschikbaar.

Tot 1 januari 2015 was de levering van digitale diensten in verschillende EU-lidstaten belast in het land waar uw onderneming is gevestigd. Per 1 januari 2015 is dit gewijzigd. De plaats van levering is nu namelijk de lidstaat waar de consument woont. Het gevolg is dat u in iedere EU-lidstaat, waar u digitale diensten levert, BTW-aangifte moet doen. Met de MOSS-regeling voorkomt u dit.

Digitaal registratieformulier binnenkort beschikbaar
De MOSS-regeling houdt in dat u in uw eigen lidstaat aangifte doet. De nationale belastingdienst zorgt er vervolgens voor dat de andere EU-lidstaten de verschuldigde belasting ontvangen.Onlangs heeft staatssecretaris Wiebes antwoord gegeven op Kamervragen over de MOSS-regeling. Hieruit blijkt dat ondernemers die zich voor de tiende van de maand volgend op het kalenderkwartaal registreren, nog gebruik kunnen maken van de MOSS-regeling vanaf de afgelopen maand januari. Registreer u dus voor 10 april 2015! De Belastingdienst stelt dit voorjaar een digitaal registratieformulier beschikbaar.

De nieuwe regeling brengt een hoop administratieve rompslomp met zich mee. Waar zijn de kabinetten of politieke partijen gebleven die administratieve lastenverlichting hoog in het vaandel hebben staan?. Verricht u elektronische diensten vanuit een E-zone op Curaçao dan hoeft u voor de omzetbelasting slechts de lokale omzet te administreren. Gaat u de af te dragen omzetbelasting per lidstaat aangeven en afdragen? Misschien beter een voorziening te vormen! Het is vooralsnog onduidelijk hoe de EU-lidstaten de controle op de afdracht willen vormgeven. De belastingdienst op Curaçao heeft wel andere zaken aan het hoofd!